Segíthetünk? +3670/383-5077

Balázs megmondja: DOBBLE

Egy társasjátékos rendezvényen találkoztam vele először. Ott várt a bemutatópéldány bontottan az egyik asztalon, rögtön ki is próbáltam, nem is egyszer. Maga a játék végtelenül egyszerű formafelismerésen alapul. A kártyákon 8 különböző ábra találaható, és mindegyik kártya csak egy ábrában egyezik a másikkal, ráadásul ezek az ábrák méreteikben is különbözhetnek egymástól, hogy ne legyen egyszerű a dolgunk. Aki gyorsabban megtalálja az egyforma ábrákat tartalmazó kártyákat jó eséllyel nyerhet.

A szerzők 5 féle játékvarációt ötlöttek ki (A torony, A kút, Forró krumpli, Szerezd meg mind, A mérgezett alma). Alapvetően a variációk abban különböznek, hogy a kártyákat gyűjteni kell, vagy a cél az, hogy minél gyorsabban szabaduljunk meg tőlük.

A játék 2-8 fővel játszható, minél többen játszunk, annál jobban kezd megjelenni egyfajta "káoszérzés" is a játékmenetben, de ez csak még szórakoztatóbbá teszi. Felnőtteknek remek levezető, avagy bevezető egy komolyabb társasjáték után, előtt, de igazából gyerekeknek tudnám ajánlani.

Fontos, hogy hasonló korosztályok játszanak egymással, így marad kiegyensúlyozott és élvezetes egy-egy parti. Mivel a játékidő roppant rövid, akár több partit is le lehet játszani egymás után, vagy végig is játszhatjuk az 5 féle variációt bajnokság jelleggel egy javasolt pontozási rendszerrel a végén.

A Dobble kiváló fejlesztőjáték is egyben. Különösen figyelemzavaros, nehezen koncentráló gyerekek számára kifejezetten hasznos eszköz, gyógypedagógus feleségem a munkája során is rendszeresen használja. Ráadásul mivel erősen versenyző típusú játék, a gyerekek szórakoztatóan megtanulják kezelni a győzelem és a vereség érzését is, és ellentétben a nagyobb lélegzetű játékokkal, elkeseredni nincs idő, egy vesztett parti után 10 perccel a következőt már meg is nyerhetjük.