Segíthetünk? +3670/383-5077

Balázs megmondja: THE BRAINY BAND kártyajátékok

Három igen egyszerű, gyors, de mégis nagyon hasznos, és szórakoztató játék került a látókörömbe. Bevallom nem hallottam még erről a kis észt kiadóról, de kellemes meglepetés volt mind a három játék, amelyeket volt szerencsém kipróbálni. Lássuk őket!

FRUI10

Mint a nevéből is látszik a 10-es számnak nagy jelentősége van a játékban. Alapvetően egy Dobble variációról beszélünk, ahol is a kerek alakú kártyák különböző színű gyümölcsöket és azokban 1 és 10 közé eső számokat tartalmaznak. Az alapfelállás megegyezik a Dobble-val, de itt a saját lapunk és a húzópakli lapjai között a 10-es összeget kell minél gyorsabban megtalálnunk, és jeleznünk hogyan jött ki, azonos színekből, avagy azonos gyümölcsökből.
A leggyorsabb játékos megnyeri a kártyát. Aki sokszor volt gyors, megnyeri a játékot. Adtak a játékhoz 3 variációt, ezek egyike könnyíti a játékmenetet (számokkal ismerkedő 5-6 éves gyerekeknek), a másik kettő inkább nehezíti (körönként változó összeg meglelése a cél a kártyákon, 3-tól 15-ig, akár a kivonás műveletét is használva, illetve a maximumra törekvés jegyében kereshetjük a legnagyobb összeget is az azonos gyümölcsökön, vagy az azonos színeken).
A játék nagyon pörgős 7+ és 9+ korú gyerekekkel. Hasonló, de szerintem valamivel nagyobb odafigyelést igényel, mint a Dobble, néha nem árt pihenni is a játékok között, de kétségtelenül segít a fejben számolás alapjainak elsajátításában. Egyszerű ötlet alapján válik készségszintűvé a 10-es számkörben való összeadás, kivonás (legalábbis a kártyákon lévő számok által lehetséges maximumig).  Tovább a játékhoz....

HurriCount

Itt aztán tényleg előkerül a játékosság. A pakliban kétféle kártya található. Az egyiken különböző darabszámú állatot találunk (sün, madár, béka), míg a másikon bizonyos számtani feltételeket (például több sün, mint béka, vagy adott darabszámú egyforma állat, illetve ezek kombinációja). A szabály itt is nagyon egyszerű, letisztult.
Az állatos kártyákat szétosztjuk a játékosok között képpel lefelé, és középre felcsapunk egy számtani feltételkártyát. Addig húzunk és fordítunk fel kártyákat a saját paklinkból egymásra, amíg az összes játékos által felforditott kártyák (látható lapok) összessége megfelel a feltétel kártyának. Amikor ezt a leggyorsabb játékos jelzi, és helyes is a meglátása, elnyeri a többi játékos felfordított kártyáit. Ezután új feltételkártya kerül felfordításra. A játék kétféleképpen érhet véget: csak egy játékosnak marad kártyája, vagy elfogynak a feltételkártyák (ekkor a legtöbb kártyával rendelkező játékos nyer).
A játékot lehet könnyíteni, nehezíteni, ugyanis a készitők megjelöltek minden lapot 1-3 pöttyel. Az 1 pöttyös kártyák egyszerűbb feltételeket takarnak, míg az állatos kártyáknál kisebb mennyiségeket találunk.
Tényleg nagyon élvezetes a játék. A mennyiségek minél gyorsabb észlelését segíti (a játék hevébenjól becslő játékosok előnyben), mindamellett persze, hogy a számolás pontossága sem elhanyagolható jelentőségű bizonyos feltételkártyák esetében. Mivel 2-5 játékos játszhatja, nagyobb létszámnál (4-5 fő) nagyon kell koncentrálni, figyelni kell mások lapjait is, ha nyerni akarunk.  Tovább a játékhoz...

Splittissimo

A három játék közül a legkomolyabb, és a tematikáját szem előtt tartva ez nem is csoda. Hagyományos törtekkel segít megismerkedni, félve jegyzem meg, talán megbarátkozni J.
3 verzió található a játékban, 6, 8 és 10 éves kortól ajánlva. A téma zseniális, maximum 8 szeletes pizzák kombinálása a feladatunk. Az egyszerű verzióban a pizzák párosítása a feladat, a korra való tekintettel inkább a szeletszámok, mint törtrészek alapján (csak a kerek alakú pizza kártyák játszanak). 
Az alapjátékban már megjelennek a rendeléskártyák, amelyek törteket mutatnak, itt már fel kell ismerni a tört írásos formáját (alsósok előnyben), és hozzá kell rendelni a pizza kártyákat, akár különböző kombinációk alapján is. Ráadásul kapunk speciális kártyákat, amikor már számítani fog a pizza feltétje is, illetve egy másik típusú kártyával keresztbe tehetünk az ellenfeleinknek. A 10 éves korosztálynak készített szabály még tovább bővíti a kombinációs lehetőségeket, illetve a speciális kártyákra vonatkozóan is történik változtatás, még intenzívebbé, és kiszúrósabbá téve a játékot.  Tovább a játékhoz...

Mindhárom játék kiváló minőségű, nagyon ötletes, és igényes kivitelűek. Bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki egy kicsit is szereti a számtant, illetve szívén viseli gyermeke hozzáállását eme nem mindig túl népszerű reáltárgyhoz J. Nagyon barátságosan és szórakoztatóan vezet be minden gyermeket a matematika világába.