Segíthetünk? +3670/383-5077

Cipősdoboz Akció – Kukkants be a kulisszák mögé!


A Liliput Játékvilág csapata elhatározta, hogy idén újra a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciójának kiemelt online partnereként fogja szebbé varázsolni többszáz nehéz sorsú kisgyermek karácsonyát . Szeretnénk bemutatni nektek, hogy kik állnak az országos kezdeményezés mögött, ami több mint 10 éve hozza el az igazi csodát az ünnepek alatt. Kurja Tímeát, a Cipősdoboz Akció koordinátorát kérdeztük a program részleteiről.


Sokunk számára ismerős lehet a Cipősdoboz Akció, hiszen minden évben hallhatunk a munkáról, amit végeztek. Kíváncsaik vagyunk, honnan származik az ötlet.

Az első cipősdobozba csomagolt ajándékot egy angol nagymama készítette el a II.világháború után, amit elküldött egy környékbeli szegény gyermeknek. Tettét egyre többen követték, s mára már egy világszerte ismert módja a nehézsorsú kisgyermekek karácsonyi megajándékozásának. Amennyiben valaki szeretne meglepni egy nehéz sorsú kisgyermeket, nem kell mást tennie, mint keresnie egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt, eldöntenie, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánja az ajándékát, majd a dobozt megtöltenie ajándékokkal; játékokkal, írószerekkel, édességgel. Az elkészült ajándékcsomagot csomagolja be, s a dobozra írja fel, hogy milyen korosztályú lánynak vagy fiúnak szánja az ajándékát. Az ajándékcsomagot december 20-ig juttassa el a cipősdoboz begyűjtő helyek valamelyikébe, melynek listája a megújult ciposdoboz.hu oldalon található meg.



Mikor indult el hazánkban is ez a nagyszerű kezdeményezés?    

A magyar adományozók számára immáron 14 éve nyitott ez a lehetőség; hiszen korábban a Baptista Szeretetszolgálat külföldről kapott ajándékcsomagokat osztott, de 2004-ben a segélyszervezet elindította első önálló Cipősdoboz Akcióját, s azóta szerte az országban, mára már több mint 200 gyűjtőponton adható le cipősdoboz ajándékcsomag.

Az évek során több iskola és vállalat is bekapcsolódott az akcióba, sőt, akadnak partnerek, ahol cégen belül komoly díjazással járó versenyt hirdetnek az adományok gyűjtésében a munkavállalók körében. Az idei kampánynál már most egyértelműen látszik, hogy szó szerint, egy ország „dobozol”.


Gondolom minden évben megszületik bennetek egy célkitűzés az akcióval kapcsolatban. Idén mit szeretnétek leginkább elérni?    

Célunk, hogy minél több rászoruló gyermekhez eljuthassunk. Mosolyt varázsoljunk az arcukra, karácsonyfájuk alá pedig ajándékot. Éppen ezért idén az eddigieknél is nagyobb erőbedobással vágtunk bele a kampányba, feltérképeztük a gyűjtőpontok nélküli területeket, kerestük a lehetőségeket, az új partnereket, mindemellett nagy hangsúlyt fektetve a régi kapcsolatok ápolására és felerősítésére is. Ennek érdekében szerte az országban már több mint 200 gyűjtőpontot állítunk fel, hogy a jótékonykodni kész támogatóinkat fogadjuk, ajándékaikat kollégáink és önkénteseink összegyűjtsék, s a rászorulók részére továbbíthassák. Idei célunk országszerte tovább növelni a gyűjtőpontok számát, s olyan településekre is eljutni, ahol eddig nem volt hivatalos cipősdoboz leadó pont. Szeretnénk a lehető legtöbb helyre eljutni és örömet okozni, az adományozóink és lelkes támogatóink bizalmára rászolgálni. Azt szeretnénk, hogy mindenki átélhesse a karácsonyi csodát, az ünnepvárás örömét.


Említetted, hogy már közel 15 éve ajándékoztok meg rászoruló gyermekeket karácsonykor. Még elképzelni is nehéz, hány cipősdoboznyi játékot adtatok át ezidő alatt. Mesélj kicsit a számokról!

A 14 év során közel félmillió ajándék érkezett. Az első évben 5000 dobozt sikerült átadnunk rászoruló családok gyermekeinek, míg tavaly ez a szám már 48  ezer fölé duzzadt. Évről évre több adomány érkezik be a gyűjtőpontokra, de a szükség is egyre nagyobb, ezért tavaly nem sikerült sajnos minden helyre eljutnunk, de idén is azon dolgozunk, hogy mindenki megtudhassa, átélje, mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban.

 

Elárulod, hány cipősdoboz ajándék összegyűjtése a cél ebben az évben?    

Amennyit kérnek tőlünk. A cél minden évben ez. Arra törekszünk, hogy senki se maradjon karácsonyi meglepetés nélkül, sajnos ezt nem mindig sikerül teljesíteni, de mi minden erőnkkel azon vagyunk.


Mik a legnagyobb kihívások, amivel megküzd a csapat egy-egy akció szervezésekor?

A legnagyobb ellenfelünk az idő. Örökös harcban vagyunk vele ebben az időszakban, hogy minden akkor indulhasson el, amikor kell, és minden akkor érkezzen meg, amikor kell. Ilyenkor tényleg szó szerint mindenki „dobozol”, az irodában is. Jó lenne, ha decemberben minden nap 30 órából állna.


Ha lehetne egy kívánságod, ami biztosan teljesül, mi lenne az?    

Szeretek nagyot álmodni, így többet kívánnék, de nézzétek el nekem, mert ebből egyet sem magamnak kérek; szeretnék 60 000 cipősdoboz ajándékot, amit még az ünnepek előtt a Doboz Tündér eljuttathat oda, ahol tényleg csak egyet kívánnak.


HOGYAN ADOMÁNYOZHATOK?

KATTINTS IDE A RÉSZLETEKÉRT!