Segíthetünk? +3670/383-5077

Mindenhol jó, de a legjobb otthon!


Bizony előfordul, hogy időnként a négy fal közé kényszerülünk a gyerkőcökkel. Ez megesik a téli hónapokban, vagy akár az esős időszakokban is. Mindenkinek vannak emlékei, igaz?

Rendhagyó napokat élünk... A legjobb, amit tehetünk, hogy otthon maradunk és vigyázunk az egészségünkre. Az első pár nap mindenki számára inkább buli, mint teher. Anya, apa, ha teheti otthon marad és a család időt tölthet egymással. Nincs is jobb ennél, igaz? Aztán mikor érzékelhető lesz a kilométerhiány, kihívást jelenthet lekötni a gyerkőcöket. 

5 pontban szedtük össze azokat a tippeket, amik segíthetnek abban, hogy hasznosan töltsük az időt.

1. Napi rutin kialakítása

Köztudott, hogy a kicsik számára (és persze a felnőtteknek is) elengedhetetlen fontosságú a napi rutin bevezetése. Az ember teljesen össze tud zavarodni, amikor egésznap zsongás veszi körül. Rengeteg a tennivaló, mégis kifolyik az idő a keze közül. A bölcsiben, oviban és iskolában kialakult rendszer most teljesen megborul. A reggeli készülődést, az egésznapos sürgés-forgást, a megszokott napirendet egy ideig felváltja valami új, amihez alkalmazkodnunk kell.
Megoldást jelenthet egy szuper kis menetrend, amit akár ki is függeszthetünk a falra. Ami tuti-fix a napunkban, az a reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsi. Nincs kompromisszum a délutáni csendes pihenő, és az esti fürdés, alvás terén sem. Ezeket a stabil pontokat kell csupán kiegészítenünk egy-két benti programmal.

Amikor már mindenki pocakjában leérkezett a reggeli, indítsunk a napot egy kis benti tornával. A mozgás nélkülözhetetlen a csöppségeknek. Youtube-on számos hasznos gyakorlatot találhatsz, amit együtt végezhettek el, de higgyétek el nincs mókásabb egy akadálypályává alakított nappalinál sem. Kit érdekel ilyenkor a kupi igaz?

Hoppá, ha már a kupinál tartunk. Kifejezetten klassz és persze hasznos csapatépítő tud lenni a közös házimunka. Bizony a délelőtti rendrakás, felmosás, teregetés, mosógép beindítása, mosogatógép kipakolása, növények meglocsolása is lehet programpont a rutinunkban. Mivel ritkábban végeznek ilyen tevékenységet, a kicsik ezt is imádják! Valójában mindegy mit, a lényeg, hogy anyával, apával tegyék.

Biztos tapasztaltad már, hogy a legkisebbek is szeretnek asszisztálni a főzésben. Valójában szuper közös program együtt előkészíteni az ételeket. Hadd ügyeskedjenek bármivel, amit csak rájuk lehet bízni. Fordult már elő veletek, hogy a gyerekek egy egyszerű étkezésnél sem tudnak a popójukon maradni? Ilyenkor húzzuk elő a legnagyobb ütőkártyát: a benti pikniket! Hidd el, ez működni fog. Fogj egy lepedőt, pokrócot, terítsd le a nappali közepére és csapjatok egy óriási pikniket! 


2. Kreativitás minden napra

Egy aktívan töltött délelőtt folyamán a menetrendünk részét kell képezze a nyugodt alkotás. Rengeteg szuper ötlet áll rendelkezésre, amivel leköthetjük a kicsiket, hiszen az oviból és suliból is úgy jönnek haza, hogy mennyi minden történt velük és mi mindent készítettek. Elő a papírokkal, színes ceruzákkal, filcekkel, festékekkel, ragasztókkal!

Egy rajzverseny, vagy a “készíts valamit nagymamának” mindig beválik. Ráadásul a nagyinak is jól esik, ha egy szép alkotással csönget a postás! Fessünk tájképet, készítsünk gyurmából szobrokat, állatkákat, dolgozzunk színes papírokkal, határ a csillagos ég. Van is pár szuper tippünk hozzá!

Hohó, ezzel még nincs ám vége a sornak. Ha épp nem ügyeskedni támad kedvetek, jöhet a bunkiépítés. Gondolom a műfajt senkinek sem kell bemutatni. Bekuckózni a kedvenc plüssökkel egy mérnöki pontossággal megkonstruált párna-lepedő-takaró bunkiba maga az álom. 

Hallgassatok sok zenét! Énekeljetek, táncoljatok együtt! Mekkora buli az otthon maradás, igaz?! (Nálunk most éppen a Boridalok a nagy kedvenc.)


3. Frisslevegő!

Egy ilyen rendkívüli helyzetben, amikor minden fórum arról szól, hogy maradj otthon, valóba nem érdemes kockáztatni. Mi is azt támogatjuk, hogy aki teheti, rendezkedjen be az otthon töltött időszakra. Kibírjuk ám ezt is! A levegőzés nyilván elengedhetetlen. Természetesen játszótérre, focipályára nem visszük le a kicsiket. Ha van kertetek, nincs kérdés, jöhet a D-Vitamin. Ha rendelkezésetekre áll egy kis terasz, 15-20 perc a napon aranyat ér! Ha egy tágasra tárt ablak az, amin nézelődni tudtok, ne hagyjátok ki! Lehet számolgatni az autókat, fákat, nézegetni a madarakat, de jussatok friss levegőhöz. Egy alapos szellőztetés is megteszi a dolgát.


4. "Én idő"


Pontosan tudjuk, mennyire kimerítő tud lenni a folyamatos aktivitás a kicsikkel. Elfáradunk, türelmetlenebbek leszünk, aminek sosincs jó vége. És nyilván mi, szülők fogjuk rosszul érezni magunkat, ha eldurran az agyunk. Tegyünk a megelőzésért! Valahogy biztosítanunk kell, hogy legyen alkalom meginni egy kávét, teát, vagy elolvasni egy-két cikket nyugalomban. 

Ezidő alatt a kicsik is le tudják foglalni magukat "szabad játszással". A fogalom annyit tesz csupán, hogy fantáziájukat és kedvenc LEGO készleteiket, Playmobil figuráikat, plüsseiket, babáikat és autóikat mozgósítva talán a legizgalmasabb világba csöppenhetnek, ahol ők szabják meg a határokat. 

És ne feledkezzünk meg a délutáni alvásról, vagy csendes pihenőről (nálunk csak “CséPé”) sem. Egy nyugodt zene melletti pihenés, vagy csendes könyvnézegetés alatt erőt meríthetünk a nap második felére.



5. Játééék

A négy fal között töltött idő remek lehetőséget ad arra, hogy együtt játsszunk. Számos kártyajáték és társas lapul a polcokon, de ilyenkor nem árt beszerezni valamilyen újdonságot, ami változatosságot hoz a napokba. Mi is sok-sok társas ötlettel készültünk azoknak, akik frissítenének a palettán. 

Tudatosan nem tértünk ki a tévézésre, tabletezésre és telefonozásra az eddigiekben, viszont jogosan merülhetne fel a gondolat, hogy mennyire jó időűző. Mindannyiunknak van egy véleménye és stratégiája a digitális eszközökről a gyerkőcök életben, és talán annyit érdemes megfogalmaznunk, hogy a kulcs: a mértékletesség. Ha lehetséges, ne engedjük, hogy órákat üljenek valamilyen képernyő előtt és villódzó kékfénnyel az arcukban teljen el ez a pár különleges nap, amikor otthon vagyunk együtt. Szemészorvos anyukával a családban mi megtanultuk, hogy minél kisebb egy kijelző, annál ártalmasabb a szemnek, hiszen annál közelebbről éri a fény a gyermekek szemét. Aranyszabály, hogy legalább annyi időt töltsetek távolba nézelődéssel, mint amennyit a telefonnal.