Segíthetünk? 0670/383-5077

Cable Car

Senkinek sem kell bemutatni a Metro társasjátékot. A modernkori társasjátékok egyik klasszikusa (legalábbis a magyarországi megjelenéseket tekintve) a Catan, és a Carcassone mellett. Mára mind a három játék a bevezetőnek mondott társasok alfái lettek, nem alaptalanul. Közülük leginkább a Metro az, amelyiket én jó szívvel ajánlanék fejlesztő és egyben szórakoztató játéknak is. Kiválóan tartja fenn a figyelmet, mert nem túl hosszú, viszont végig koncentrálni kell benne, hogy melyik sínpár merre is halad. Alkalmas a térbeli orientáció fejlesztésére.

Hoppá, miért is beszélek a Metro-ról? A Cable Car kedves Metro játékunk „ráncfelvarrott” kiadása.


Nagyon szép lett. A jogosan sötét tónusú Metro (végül is a Párizs alatt járunk) helyett itt a napfényes San Francisco utcáin találjuk magunkat. Kapunk egy impozáns méretű játéktáblát, nagyon szép grafikával (Michael Menzel nem tud hibázni) és a szokásos fa vonatokat. De, ajjaj, van itt még valami amire nem számítottunk… Ismeretlen elemek a megszokott darabok mellett. Kapunk egy köteg részvényt minden színben 10, 20,30, és 40%-os értékben. Na, ez vajon mi lehet, gondolja az egyszeri játékos? Mit találhatott ki Dirk Henn nekünk, hogy valami extrát is helyezzen a játékba?


Nos, szerzőnk egy egyszerű játékverziót illesztett a biztos alapokhoz, amivel egy kicsit megbolondítja a már ismert játékmechanizmust.  Ebben a verzióban a játék elején kapunk 4 darab részvényt mindegyik értékből, tehát nem egy adott színnel vagyunk, hanem mindegyikre figyelnünk kell, természetesen olyan mértékben, amilyen mértékben az egyes színekhez (társaságokhoz) tartozó részvényeknek a birtokában vagyunk. Addig, amíg valamelyik társaság jelzője el nem éri a pontozósáv 25. mezőjét, a szokásos lapka lerakó fázis mellett választhatunk egy részvénycserélős lépést is. Utána már csak a lapkalehelyezés marad, mindenki arra törekszik, hogy maximalizálja a megszerzett részvényeknek megfelelően a vonalak hosszát. Az utolsó lapka lerakásával a játék véget ér, és a győztes színtől visszafelé számolva a társaságok 8-7-6-5 stb. pontot érnek, amely pontokat a birtokolt részvények értékével szorozva határozhatjuk meg a végeredményt.

Biztos vagyok benne, hogy megosztó lesz ez a verzió, de nincsen semmi baj, az alapjáték bármikor elővehető. és elhagyható a „részvényesdi”. Ugyanakkor a sokadik alapjáték után egy kis változatosságot csempészhet a játékmenetbe, és természetesen nem kell egy „agyégető” gazdasági játékra gondolnunk, nagyon nem fogunk elfáradni a tervezésben. Viszont kifejezetten érdekes aspektusa a játéknak, amikor nem csak egy színre kell figyelnünk, hanem esetleg 2-3-ra is, a nálunk lévő részvények függvényében, illetve jól belegondolva, a többire is, hiszen azokat pedig megpróbálhatjuk bizonyos lapkákkal gátolni a „fejlődésben”.

Szerezd be most a Cable Car-t 40% kedvezménnyel!

<< Szuper, mutasd a játékot! >>