Segíthetünk? 0670/383-5077

Colorado

Habár manapság már szerencsére elég sok hazai fejlesztésű játék kerül kiadásra, nekem még mindig különleges érzés egy újabbat kipróbálni, legyen szó bármilyen típusúról is. A Keller & Mayer kiadó műhelyéből már több hasznos gyermek és fejlesztő játék kikerült, írásom témája az egyik legfrissebb darab, amit igazából nem is neveznék fejlesztőjátéknak, hiszen itt már inkább egy „komoly gyerekjátékról” van szó.

A dobozt kinyitva elsőre is szembetűnő, hogy odafigyeltek a játék grafikájára, nagyon szép kialakítású a puzzle jellegű játéktábla, és a kártyák ábráira sem lehet panaszunk. Kapunk a dobozban fábó készült teheneket és farmokat, egy pakli kártyát illetve aranylapkákat. Feladatunk nem más, mint a rendelkezésünkre álló 5 darab tehenünket minél gyorsabban elhelyezni a legelőkön. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, segítségünkre vannak az akciókártyák és a farmjaink. Az alábbi kártyatípusokból kell a feladatot megoldani:

-legelő (az alaptáblára háromszög alakú legelőket tudunk lehelyezni ezzel a lappal)

-farm (kis faházainkat helyezhetjük le a háromszög alakú legelő lapok csúcsaira)

-arany (2 db aranylapka megszerzésével körünkben megismételhetjük egy kijátszott kártyánk akcióját)

-tehén (amikor valamelyik legelőn többségben vannak a farmjaink, lehelyezhetünk egy tehenet, ami a játék befejezéséig ott is marad)

-indián (az indián valamelyik legelőre történő mozgatásával megakadályozhatjuk játékostársainkat abban, hogy saját jószágukat le tudják helyezni)

-hurrikán (kijátszásával eltávolíthatunk egy konkurens farmot a legelőről, helyet csinálva a sajátunknak)

 

Mindenkinek minden kör elején 4 kártya lehet a kezében, és azok közül bármennyit kijátszhat, egyetlen fontos megkötéssel: egy körben minden akciót csak egyszer használhatunk (kivéve, ha van két aranylapkánk). Körünk végén kiegészítjük a kezünkben tartott lapok számát 4-re. Ezt megtehetjük a húzó pakliból (a szerencsére bízzuk magunkat), vagy a folyamatosan felcsapott 4 lapból (piac) is választhatunk (taktikusabb játékmenet lehetősége). Abban az esetben, ha elfogynak a farmjaink, a már lerakottakat tudjuk áthelyezni.

A célközönség leginkább a nagycsoportos óvodások és alsós iskolások. A játék gyors, egyszerű és alkalmas arra, hogy a kicsiket bevezessük vele az egyre több és összetettebb gondolkodást igénylő játékok birodalmába. Természetesen a szerencse is befolyásolja a játék menetét, de a piac ügyes használatával korrigálhatjuk a kevésbé szerencsés kártyahúzásainkat, és hát őszintén szólva, a gyerekek azért nagyon is kedvelik a véletlenszerűség, meglepetés erejét a játékokban, legyen akár bosszantó, vagy örömteli.


Ide kattintva szerezheted be a társasjátékot! 

Megajándékozhatunk?