Segíthetünk? 0670/383-5077

Kingdomino

Minden Spiel des Jahres díjat nyert játékkal kicsit félve kezdem az ismerkedést, mert ugyanolyannal még nem találkoztam, amelyik teljesen érdemtelenül kapta volna meg a kitüntető címet, azért volt már rá példa, hogy egy adott évben egy másik játék jobban megérdemelte volna a kiemelt figyelmet. Persze többnyire csak utólag okos az egyszeri játékos.

Ennél a díjnál a zsűri általában olyan játékokat értékel, amelyek a lehető legszélesebb közönséget képesek elérni, akár 8 évesektől, a tapasztalt játékosokig. Nevezhetjük őket családi játékoknak. Persze ez egy roppant tág kategória. Néha összetettebb, néha egyszerűbb játékok kerülnek kiválasztásra.

2017-ben a Kingdomino nyerte el a zsűri bizalmát. Lássuk mi lehetett az, ami megragadta bíráink figyelmét (jelzem előre, teljes joggal.

Nagy ötlet a „vegyünk egy klasszikus alapot”, lásd dominó. Ki ne ismerné a játék lényegét?  Legalább a dominó egyik felének passzolnia kell egy már lehelyezett dominóhoz vízszintesen vagy függőlegesen. Ebben a játékban a sorszámozott dominók (1-48) gyönyörű grafikájú tájakat (gabonaföldek, folyók, hegyek, erdők, mezők) jelenítenek meg.

A feladat maximum 5x5-ös méretű területen minél pontgazdagabb birodalmat kialakítani. Ezt az egyes területfajták méretével, illetve a rajtuk elhelyezkedő kis koronák számával lehet befolyásolni (terület mérete*koronák száma).

Számomra roppant élvezetes a dominó kiválasztó mechanika is. Mindig a játékos létszámnak megfelelő darabszámú dominó közül választhatunk (kivéve 2 játékos esetén, ott fejenként két figurával játszunk, szintén 4 lapkából), és mindig az kezd, aki az előző körben a sorszámozott és sorrendbe rakott dominók közül a legkisebbet választotta (ügyesen kompenzál a játék).

Szóval az alapötlet zseniálisan egyszerű, viszont limitáltak a lehetőségeink, ami rákényszerít minket egyrészt a saját birodalmunk megfelelő tervezésére, másrészt viszont rossz hír az, hogy jó eséllyel ez nem lesz elég. Nem árt szemmel tartani, hogy játékostársaink miben sántikálnak, és néha sajnos áldozatot kell hozni, azzal, hogy bevállalunk egy nekünk kevésbé hasznos dominót, nehogy ellenfelünk jobban járjon a kelleténél. Csak arra vigyázzunk, hogy egy dominó se lógjon ki az 5*5-ös területünkről, mert, ha ez mégis megtörténik, akkor bizony azt a dominót el kell távolítanunk.

Ahogy említettem a játék grafikája nagyon tetszetős, habár ez szinte már természetes a Blue Orange kiadó esetében, a dominók nagyon jó minőségű kartonból készültek. A játék nem bonyolult, de azért nem sok szerepe van a szerencsének és ehhez képest egyszerűen fantasztikus a dobozon jelölt 15 perces játékidő. Azért szerintem ezt fel lehet tornázni a játékostársak tervezési sebességétől függően akár 30 percre is, viszont a mai „senkinek nincs ideje semmire” világban még ez is egy megbecsülendő időtartam.

Bátran merem ajánlani a játékot szinte bárkinek. Gyors, szórakoztató, ugyanakkor használni kell a fejünket ahhoz, hogy a két szigorú korlátos paramétert (5x5-ös birodalom méret, és a 3-4 lapkából történő választás) minél okosabban használjuk ki, jól tervezzünk, és esetleg egy kis szerencsével megnyerjünk egy-egy játékot. Azt kell mondanom, megérdemelte a 2017-es év játéka díjat. Nagyon egyszerű szabályokkal, kiváló alapötlettel egy remek kis játékot sikerült összerakni a szerzőknek.

Szerezd be most a Kingdominot 20% kedvezménnyel!

Megajándékozhatunk?